Hester Dakwerken - Noodnummer 24/7 bereikbaar

Dakisolatie

Bij een mens gaat veel warmte via het hoofd verloren. Bij een huis is het eigenlijk niet veel anders. Een gemiddelde woning verliest zo`n 30% van zijn warmte via het dak. Door dakisolatie kun je dus behoorlijk op de stookkosten besparen, zeker wanneer de zolder als leefruimte wordt gebruikt en verwarmd.

Er zijn verschillende vormen van dakisolatie. U kunt de binnenzijde van het dak (laten) isoleren of juist de buitenzijde.

Welke optie voor uw woning het meest geschikt is, kunt u voor advies bij Hester Dakwerken terecht.

Dakisolatie en milieu

Verminderen van energieverbruik is beter voor het milieu. Goede isolatie van uw huis zorgt daarvoor. Met isolatie gaat minder warmte verloren en slaat de verwarmingsketel minder vaak aan.

Met het isoleren van uw dak kunt u gemiddeld per jaar 714 kubieke meter gas besparen (uitgaande van een verwarmde zolder). Het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik voor de centrale verwarming bedraagt 1204 kubieke meter. Het isoleren van uw dak scheelt dus echt veel.

Voor de isolatie van een dak kunt u kiezen uit een groot aantal materialen. Voor de milieuvergelijking moet je rekening houden met de hoeveelheid materiaal die nodig is, welke grondstoffen gebruikt worden, of er schadelijke stoffen vrijkomen tijdens de productie, en hoeveel milieubelasting het vervoer oplevert en het materiaal dat in de afvalfase komt. De milieuverschillen tussen alle isolatiematerialen zijn klein, ten opzichte van de energiebesparing die het isoleren met zich meebrengt. Oftewel, welk materiaal u ook kiest, het levert altijd energiebesparing en dus milieuwinst op.

De besparing op energie en de energierekening via isolatie, kost wel een investering. Die verdient u in veel gevallen snel terug. Bovendien draagt de investering bij aan de waardevermeerdering van uw huis en verhoogt isolatie het comfort van het huis: tocht en koude uitstraling verminderen, net als geluidsoverlast. Natuurlijke ventilatie neemt wel af door dakisolatie. Voor uw gezondheid en om vochtproblemen in huis te voorkomen, is actieve en constante ventilatie na isolatie noodzakelijk.

Condensvorming

Condensvorming kan ontstaan als warme lucht afkoelt, bijvoorbeeld in contact met een koud oppervlak waar isolatie ontbreekt. Condensatie betekent vocht op het oppervlak en kan aanleiding geven tot geurhinder en/of schimmelvorming.

Bij het isoleren is het van belang dat je de juiste materialen gebruikt en dat deze aan de goede plaats worden aangebracht. Is dit niet het geval, dan kan namelijk condensvorming aan de binnenkant van het dak optreden. Als dit vocht de dakconstructie binnendringt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Houten balken kunnen verrotten en stalen balken kunnen doorroesten. Dit is iets waar je soms pas jaren later achter komt. Herstellen kost dan vaak meer geld dan je bespaard hebt met de isolatie.

Bij het isoleren van het dak zijn er verschillende zaken waar we op letten, voor een optimaal resultaat. Bij binnenisolatie wordt altijd een dampremmende laag tegen het isolatiemateriaal bevestigd. Die zit standaard al op vele isolatiedekens. Een dun laagje PE-folie op papier is de meest milieuvriendelijke oplossing. De dampremmende laag moet altijd aan de warme kant zitten, aan de woonzijde dus. Maak nooit gaten (door middel van spijkers en schroeven) in deze laag, want dan kan het isolatiemateriaal op die plaatsen vochtig worden en kan schimmel ontstaan.

Koudebruggen

Een koudebrug is een plaats waar de thermische isolatie niet doorloopt of niet aansluit. Hierdoor gaat veel warmte verloren en dringt kou naar binnen! Koudebruggen moeten, als het enigszins kan, ten allen kost vermeden worden, want ze brengen verschillende nadelen met zich mee:

Hoger energieverbruik: alle koude lucht die zich een weg naar binnen baant moet opgewarmd worden.

Vochtplekken: het vocht in de lucht heeft de neiging neer te slaan op de koudste plek. Kijk maar eens in de diepvriezer: als je de deur nog maar op een kier zet, ontstaat er onmiddellijk een neerslag van ijs op de koelelementen. Dat neergeslagen vocht veroorzaakt natuurlijk problemen, zoals schimmels die zelf dan weer de muren aantasten.

Warmtebrug: een koudebrug in de winter is een warmtebrug in de zomer. Op het moment dat je wil genieten van de koelte van je huis ontstaat het tegenovergestelde tijdens heel warme zomerdagen.

Hester Dakwerken - Dakisolatie dak laten isoleren